Trees Bijkerk

Trees Bijkerk

Het geweertje bij Trees Bijkerk 18-03-2016

Aangekomen bij Trees, worden wij hartelijk ontvangen met een heerlijk kopje thee en wat lekkers.

Hoe kwam jij zo bij de Schutters?

In juni 1977, is Hennie haar man lid geworden van de schutters. Trees was toen in verwachting van Marcel. Frans van de Meijs werd dat jaar regerende Koning. “ Het nafeest was nog niet voor ons, maar zijn koningsbal, was ons eerste feest.”verteld Trees. Het werd toen nog gevierd bij Geerdink. In dat jaar en de jaren ernaar werd er nog voor een warme hap gezorgd op de feesten.

Trees is zelf geen lid van de schuttersvereniging, toch loopt ze al zo'n 39 jaar mee. Trees zet zich voornamelijk veel in, voor hand en spandiensten voor de vereniging. Achter de schermen helpt ze graag mee. Ze heeft jaren de was van de vereniging gedaan. Door omstandigheden is de was weer terug bij Trees, maar nu gaat het iemand anders doen. Zo verzorgt ze ook samen met Hennie al zo'n acht jaar het landkruis/ Schuttersmonument. Trees is ook de grote drijfveer geweest om het tuintje bij het monument opnieuw in te richten. Dat is niet alleen door Hennie en mij gerealiseerd, maar met een klein maar fijn clubje leden en niet leden. Wij hebben in een paar zaterdagen de werkzaamheden verricht. Het was namelijk geen doen meer met de grote coniferen, aan de achterkant van het kruisbeeld te snoeien. Nu ziet het er veel mooier en verzorgder uit. Toch wil ze nog even zeggen dat ze graag met deze bezigheid stopt. Dat moet de jongere generatie nu maar overnemen. Soms moet je gewoon dingen afgeven en loslaten.

Waar we Trees allemaal ook van kennnen zijn de “gehaktballen van de Koningin”. Trees verzorgd nu al een paar jaar de catering in de tent. “Dat is mijn kindje, dat doe ik met heel veel liefde en plezier. Ik kan dit niet helemaal alleen en krijg daarbij wel goede hulp van een paar fijne dames, te weten Femie Cath en Anouk Bijkerk. Zij staan altijd paraat als ik even uitval door bijv. een toilet bezoekje of een sigarettje” 

Op de vraag: ondanks dat je geen lid bent, doe je toch best heel veel voor de Schutters antwoord Trees het volgende: Ik ervaar het zo, als een klein tandwieltje van een grote machine mag ik toch mee draaien. Dat geeft mij heel veel voldoening. Ik ben nooit zelf lid geworden, vroeger werden alleen mannen lid.

Zo zegt Trees ik maak ook wel eens fouten, één van mijn lijfspreuken is dan ook: “Wie werkt maakt fouten. Wie niet in staat is fouten te maken is tot niets in staat.”

Vervolgens vragen wij aan Trees of ze wel eens aan het hof heeft gezeten en wanneer was dit? In 1979 werd Hennie voor de eerste keer Koning en Trees Koningin. Ze vond dat toen vreselijk. Ze wisten toen, van toeten nog blazen. Maar als je in het diepe wordt gegooid, leer je snel zwemmen. De verdere hofhouding bestond uit: Harrie en Ramona Visser, Mannie en Christa Schröder, Adjudant was Bennie Schouten.

In 1981 was ik voor de tweede keer koningin bij Jos Kuipers. Dat hof bestond verder uit: Bennie en Truus Schouten, Frans en Annie van de Meijs, Adjudant was Hennie Bijkerk. Dat nafeest werd gevierdbij café de Grens. De ouders van Jos, waren toen zijn en onze gasten. Dit was een heel gezellig feest weet Trees zich nog te herinneren. Met allemaal gekke hoedjes en petten die op moesten voor een lied. Heel veel mensen die er toen waren, zijn helaas niet meer onder ons.

In 1985 zaten Hennie en Trees ook aan een hof. Toen waren Gertie Wilmink Koning en Trijntje Wilmink Koningin. Theo en Wemke Misana, Hennie en Trees Bijkerk hofheren en hofdames. Adjudant was toen Teime de Boer. Dit feest was bij Rudi Hogenkamp toen nog de Katholieke vereniging. Hier was het voor het eerst dat wij dames lang gekleed gingen. Wij ontvingen hier toen heel veel complimenten over.

Ook in 1995 namen Hennie en Trees deel aan de troon. Ze zaten toen in de hofhouding van haar broer Henk Spijkerman en vrouw Renate. Gertie en Trijntje Wilmink, Hennie en Trees als hofhouding, adjudant was toen Jos Kuipers.

In 1996 en dat was tevens voor Trees de mooiste herinnering van de Schutters, was ze hofdame bij haar zoon Marcel. Marcel werd toen voor de eerste keer koning. Hij was toen de jongste koning ooit. Zijn hof bestond toen uit allemaal Bijkerkjes. Marcel als Koning met Marleen (nicht van Marcel) als Koningin. Rein en Coba Bijkerk (oom en tante) Hennie Bijkerk en Trees Bijkerk als hofhouding. Als adjudant Jan Bijkerk (neef). Het nafeest werd gevierd in de Hervormde Vereniging. Marcel was ook 1e Jeugdkoning van de Glane. Dat blijven toch bijzondere herineringen.

In 2013 werd Trees voor de 3e keer koningin. Haar man Hennie, werd voor de 2e keer Koning. Haar hofhouding bestond toen uit Marco en Nelleke Wesseler, Marcel en Anouk Bijkerk en Thomas Nickel als adjudant.

In maart 1978 was Trees voor het eerst bij de damesclub aanwezig. Dat was bij Truus Schouten thuis. Marcel was inmiddels drie maanden oud en Trees kreeg toen van de dames een mooi créme kleurig vest als kraamcadeau. In 2000 nam Trees afscheid van het damesclubje, naar enkele jaren kwam ze toch weer gezellig terug dat was in 2012. Nu naar een paar jaar vind ze het wel goed geweest, nu is het de tijd voor de jongere generatie.

Zie je veel verschillen tussen vroeger en nu? De verdraagzaamheid was vroeger beter. Vroeger had je geen clubjes onderling. Iedereen was eengezind met elkaar. Het was één grote club gezelligheid. Vroeger hadden wij bij de tent zelfs officieren staan. (Zij functioneerden als een soort van portier. Bij de ingang van de tent werd er toen nog entree geld geheven. De tent was altijd overvol.) Nu zie je wel dat ondanks een kleine vereniging de sfeer er goed in blijft zitten. Hoe zie je de toekomst van de Schutters? Met veel goede inzet zal deze nog jaren bestaan en dat gun ik ze ook absoluut. Je ziet hier in de omgeving de Schuttersverenigingen steeds kleiner worden. Het is wel een uitstervende tak van verenigingen.

Trees heeft voor het geweertje kranten knipsel bij elkaar gezocht van de 1e keer dat Hennie Koning was. Hier zie je dat zij aan het hof mantels droegen. Trees geeft aan dat zij de laatsten waren die de mantels hebben gedragen, tijdens het regerende jaar van Hennie werden de mantels afgeschaft, de mantels waren niet meer van die tijd. Toen Hennie mee deed met het Keizerschieten in Glanerbrug dat was zo rond 1980/1981 mocht ik een ere schot lossen voor Hennie. Ik vond dat een hele eer, Hennie had namelijk zijn schouder gebroken, vertelde Trees.

Inmiddels lopen mijn kleinkinderen Sem en Lynn mee met de jeugd optochten, daar ben ik toch onwijs trots op. Mijn kleinzoon Sem mag voor het eerst dit jaar mee schieten met de jeugd, hij is dan net zo oud als dat zijn vader ooit mee mocht schieten.

Aan wie geef jij het geweertje verder?

Ik geef graag het geweertje verder aan Marco Mulder. Er zijn tot nu toe nog geen jongeren aan het woord geweest, ik ben wel eens benieuwd naar zijn verhaal.

  • Copyright Schuttersvereniging Overdinkel