Peter Oud

Peter Oud

Bij Peter aangekomen worden wij ontvangen met een heerlijk kopje thee en wat lekkers. Eerst even gezellig bijpraten alvorens wij met het interview beginnen.

 

Wanneer ben jij bij de Schutters gekomen?

Sinds mijn trouwen in 1988. De vader Jos Kuipers, van mijn toenmalige vrouw Anita Kuipers was toen ook lid van de schutters. Toen werd toch ook van mij verwacht dat ik bij de schutters kwam. In 1990 was het dan eindelijk zo ver. In het begin met mijn relatie met Anita kwam ik al veel bij de schutters. Elke keer werd er gepaaid: "liek oe dat wat de schutters?"

"Nee eerst vast werk!" was dan weer Peter's antwoord. Zo ging dat twee jaar door, tot dat ik vast werk had en lid werd bij de schutters. 

Wat was jouw mooiste moment?

De 1e keer koning worden dat is toch echt wel één van mijn mooiste momenten. Dat was in 2008, het jubileums weekend. Maurice en ik hadden ter nagedachtenis aan Jos Kuipers een speciaal schutters t-shirt aan. We schoten toen nog los aan de schietpaal. Ik heb de val van de vogel niet eens bewust meegemaakt. Later via de camera van Hendo Bijkerk heb ik pas echt de vogel zien vallen. Ik heb er 18 jaar op moeten wachten dat de vogel voor mij neer kwam. Mijn hof bestond toen uit Anita Kuipers Koningin. Patrick en Nicole Loff hofheer en hofdame, Maurice Oud en Mandy Niemeijer hofheer en hofdame en Anneke Strijker als Adjudant. De 2e maal dat ik Koning werd heb ik het wel bewust meegemaakt. Wat ik ook als zeer bijzonder heb mogen ervaren is dat mijn kinderen (jeugd)Koning(in) zijn geworden. 

Vroeger werd de vogel letterlijk geplukt. Eerst werden alle prijzen eraf geschoten vervolgens kwam de strijd om het koningschap. De vereniging is jammer genoeg wat aan het inkrimpen. Komt dat door het uniform wat men draagt, zou je meer leden hebben als je niet zo formeel op straat gaat? Nee aan het uniform moet je niet tornen!

Heb jij wel eens een bestuursfunctie gehad?

Ik heb al 3x een bestuursfunctie gehad. 1e keer was dat voor de functie van 2e penningmeester. 2e keer als secretaris toen nam ik het over van Antje Bos. De 3e keer was ook in de functie van secretaris, toen heb ik het overgenomen van José van der Meijs. Zij werd toen voorzitter. Toen ik de functie van secretariaat van Antje overnam moest er tijdelijk een secretaris komen. Ik werd nog gewaarschuwd, weet je zeker dat je de job wilt doen? De overdracht en overname gingen toen niet geheel van harte, toen ik weer af trad. Het klopte wel een beetje dat het op een gegeven moment een beetje een janboel werd. De wijze van aftreden ging niet soepel. Het lag mij niet zo. Toen José van der Meijs voorzitter werd, heb ik toch nog één keer toegezegd. Dat was tevens mijn laatste keer in het bestuur. Ik hoef niet meer in het bestuur dat is niet zo voor mij weggelegd. 

Ik ben er wel voor, als er voor mij in de plek één van de jeugd mijn taken kunnen overnemen, dan zeg ik graag! Dan krijg je weer verjonging. Wij hebben vroeger zelfs een jongeren bijzit gehad. Ik heb al heel veel functies gehad in mijn carriere bij de schutters maar ik ben nog nooit Kommandant geweest. 

De gelukspoppetjes die Peter in 2012 voor zijn koningsschap heeft gekregen, staan nog steeds prominent in de woonkamer, zij hebben een ere plek in de kamer. Hier komt ook niemand aan, zelfs de kleinkinderen niet. Peter is een standvastige jongen, recht is recht en krom is krom. Als de zon schijnt is het niet donker, vult hij nog aan. 

Mijn hele gezin zit bij de schutters, het zit echt in het bloed. Mijn "kleinkinderen" hebben ook al affiniteit met de schutters, zo mag Damian volgend jaar mee schieten met de jeugd. Dan heeft hij eindelijk de leeftijd van 10 jaar bereikt. Ik hoop als opa straks onder de jeugdstang te kunnen zitten om al mijn kleinkinderen aan te moedigen. 

Anekdotes

Peter heeft zelfs zijn huidige vrouw leren kennen via de schutters. In Losser in 2010 met het schuttersfeest was Femie met haar broer Johan mee naar de schutters. Peter was naar het schieten aan het kijken. Nadat de Koning bekend was, werd Femie bij Peter achter gelaten door haar broer. Zo zijn ze samen naar binnen gegaan om een drankje te drinken. Femie wilde niet met Peter mee om wat te gaan eten. De kennismaking fase s'avonds hebben beiden elkaar weer ontmoet. Ze vroegen elkander wat ze nu dan gegeten hadden. Femie een plak stoet en Peter heerlijke kippetjes. Dat werd vervolgens bij het Schuttersfeest in Glanerbrug weer goed gemaakt. Samen gingen ze bij Peter een hapje eten. 

Jouw emotioneelste moment

Toen ik voor de 1e keer koning werd. 18 jaar strijden werd bekroond. Ook toen Jaimy koningin werd, deed mij ook erg veel! Daarnaast de mensen die onlangs zijn overleden, dat doet ook zeer. 

Truus Schouten

Jos en Maria Kuipers

Je hebt mooie momenten samen en slechte momenten die blijven je altijd bij staan. 

Wat wens je de schutters de komende 5 jaar?

Ik wens de schutters veel wijsheid en geluk toe.

De zaterdagavonden in de tent die werden altijd erg laat. Het was altijd één gezellige boel. Zondag's morgens met zijn allen de vogel ophalen, voor niemand was dat te vroeg. Iedereen was er in grote getale. Tja en dan moest het karretje bij Welpelo nog voor de dag komen. De bandjes nog even vlug oppompen. Jammer dat dat niet meer zo is. Je vraagt je steeds vaker af waar is de rest. Tegenwoordig heb je niets meer veur oe lopen in de optocht. Vroeger was ie trots met zoveel op stroat. Laat de rest ook weer erbie komen!

Mijn geweertje wil ik heel graag aan Patrick Loff geven. Ik hoop dat hij deze aanneemt. 

 

Peter Koning

Peter en kinderen

  • Copyright Schuttersvereniging Overdinkel