Interview met Johan Reinink

Interview met Johan Reinink

Wij zijn bij Johan Reinink op bezoek voor ons interview. Aangekomen bij Johan en Ria op het erf worden wij meteen gezellig onthaald en zien in de oude dele een ontzettend mooie fotocollage staan. Beide zijn jarig deze week en dit is voor hen in elkaar gezet door de kinderen. Meteen krijg je een mooi beeld over het leven van Johan en Ria.

We worden uitgenodigd om naar binnen te komen, aldaar staat een heerlijke taart op ons te wachten, deze taart het recept hiervan heeft vorig jaar bij de BBQ van de Schutters de eerste prijs gewonnen. Genieten van taart en thee beginnen wij aan ons interview. Ria verteld ons dat Johan deze week een heus beschermengeltje op zijn schouder heeft gehad. Hij was in de tuin aan het werk, net toen er een behoorlijke tak uit de appelboom scheurde en raak links naast hem neer kwam. Met een klein schrammetje op zijn voorhoofd, blijkt het wel weer hoeveel geluk Johan gehad heeft.

IMG 0006-001 642x600

 

Hoe ben jij ooit bij de Schutters terecht gekomen?

In 1960 ben ik in aanraking gekomen met de Schutters. Johan heeft de oprichters nog meegemaakt, je moest toen nog entree betalen toen die tijd bedroeg dit fl 2,50.
Door het samen zijn met Ria kwam hij in contact met de schuttersvereniging Overdinkel. Door dat toen al het schuttersfeest op het erf van Welpelo plaats vond. Toen werd er al vaak geroepen: word lid, word toch ook lid!

Ik weet nog dat de Tent op palen met touwen gespannen werd. In 1983 werd ik pas lid. Johan verteld eerst het werk dan de vreugde. Johan weet nog te vertellen dat het koningsbal en het Schuttersfeest ook voor 1 keer bij café Lits te Overdinkel gehouden werd. Het Nafeest is ook nog eens bij “Ons Huis”gehouden deze locatie was naast Game in Overdinkel.

 

Wat waren voor jouw de mooiste momenten?

Mijn eigen Koningsjaar, ik nam het Koningschap van Frans van der Meijs over. Naar mijn koningsjaar nam Jos Kuipers het koningschap weer van mij over.
Mijn Hofhouding zag er als volgt uit:

Adjudant: Jos Kuipers
Hofheer: Bennie Schouten en hofdame: Truus Schouten
Hofheer: Willem Bergman en hofdame: Jenny Bergman
Mijn Koningin was natuurlijk Ria
De bezoeken aan de Duitse verenigingen, daar heb ik ook altijd enorm van kunnen genieten. De feesten waren toen nog gigantisch.

Toen in 1983 de koude oorlog nog volop werd gevoerd, nodigde de gemeenteraad van Losser de toenmalige wereldleiders Andropov en Reagan uit voor een bezoek om eens in een ontspannen sfeer te praten over de bestaande problematiek. De wereldleiders kwamen niet, maar wel ambassadeur Beletsky van Rusland. Zo ontstond de partnerschaprelatie tussen Losser en Widnoje, een voorstad van Moskou. Uitwisselingen volgden.

In 1988 waren de Russen uit Widnoje op bezoek in de gemeente Losser. Zo ook op ons Schuttersfeest kwamen ze kijken Diverse foto’s komen op tafel, het waren Russische studenten. Ze durfden niet zo goed mee te schieten. Er waren er maar een stuk of drie van de studenten die daadwerkelijk durfden te schieten. Johan is dat jaar ook Koning geworden zo verteld hij.

 

Wat waren voor jouw de minder mooie momenten ?

Dat je denkt dat je een vereniging bent en dat dan mensen afhaken, ik bedoel daarmee dat mensen dan al gauw weer hun lidmaatschap opzeggen, dat is jammer. Ook dat de vereniging jammer genoeg vaak wordt aangezien als drankvereniging vind ik erg jammer. Johan vertelt ook geëmotioneerd dat als je, je Schuttersvrienden moet verliezen dat dit veel verdriet doet.

Ken je nog een mooie anekdote?

Johan verteld met het jubileum in Riesenbeck dat er een zo genoemde “Sternenwacht” werd gehouden. Johan raakt er ook vandaag de dag nog geëmotioneerd van, dit was prachtig. Johan heeft er nog steeds goede kennissen aan over gehouden, zoals bijvoorbeeld Heinrich, Agnes Bangewitz en Helmut Middendorf (Heinrich Bangewitz was tegelijkertijd met Johan Koning van Riesenbeck). Johan en Ria hebben ook nu nog steeds goed contact met alle leden van deze hofhouding van destijds. Gezellige momenten hebben zij met z’n allen gekend, kaarten en brieven worden nog steeds naar elkaar gestuurd. Ook elk jaar met het Schuttersfeest in Riesenbeck hebben ze altijd met elkaar een gezellig onder onsje met een hapje en een drankje.
Zo laat Johan een oud visum van Helmut Middendorf zien. Deze heeft Helmut destijds opgestuurd geldig voor een reis/ verblijf van 3 dagen. 9 juni 1952 was de afgifte datum van dit document. In Overdinkel kon je destijds niet de grens over alleen in Glanerbrug. Ook komt er nog een persoonlijke brief van Helmut te voorschijn. Hieruit blijkt hoeveel beide Schuttersverenigingen om elkaar gaven. De vereniging uit Riesenbeck kwam ook van 14 juni 1952 t/m 16 juni 1952 daarna elk jaar weer. Helmut had toen ook een slaapplek bij de Wethouder Hassink. Helmut dacht altijd dat hij een logeerpartij bij de Burgermeester had.

Heb jij ook eens deel uitgemaakt van het bestuur? Zo nee, hoeveel jaren ben jij nu al commandant?

Nee, ik heb bewust gezegd: “ik wil niet in het bestuur!” dit om ook geen conflicten met mijn familie te krijgen (familie Welpelo). Toch verteld Johan drie jaar lang als plaatsvervangend bestuurslid in het bestuur gezeten te hebben. Al bijna 25 jaar ben ik commandant verteld Johan. Vandaag de dag ben ik reserve commandant, maar voer de taak nog steeds vol trots uit, met dank aan de hofhouding.

Hoe vaak ben je al koning geweest?

1 x Koning Saksenland 1988-1989
1x Koning 1988-1989
1x Keizer 1997
1x Vereniging Koning Riesenbeck/ Overdinkel 2005

Hoe zag je 1e uniform eruit en wat vond je hier zo bijzonder aan?

Mijn 1e uniform jasje was een groen corduroy jasje met bijpassend hoedje. Het uniform van nu vindt ik mooier en fijner. Wat was er zo bijzonder aan het 1e uniform? “De gewone uitstraling en toch weer de eenheid in de club!” Vroeger kwam iedereen altijd in eigen kledij, met het uniform had je eenheid in de groep.

Hoe zie je de toekomst bij de Schutters?

Bedrukt verteld Johan moeilijk.
De tijd…. elke tijd kent zijn tijd…. Dat is wat het zo moeilijk maakt en moeilijk in te schatten is. Ik hoop dat het mee valt. Er is te veel verschil tussen de generaties. Onze ouders hadden een tijd, wij hebben een tijd gekend, nu de jeugd heeft nu ook zo hun eigen tijd.

 

Wat wil je tot slot nog kwijt?

Ik hoop dat de vereniging nog jaren doorgaat. Het is een historie en een traditie dit mag niet stoppen.

Aan wie wil je het geweertje verder geven?

Annie van der Meijs, omdat de vierde generatie nu ook bij de Schutters zijn ik heb ze alle vier meegemaakt.

30-08-2013

  • Copyright Schuttersvereniging Overdinkel