Interview Bennie Schouten

Vandaag is dan de aftrap van onze rubriek het Geweertje. In deze rubriek wil ik personen die iets met Schuttersvereniging Overdinkel te maken of gehad hebben graag aan het woord laten.

Het is de bedoeling dat de gene die het interview gehad heeft het geweer verder geeft aan de volgende. Zo zullen we op den duur een hele reeks mooie verhalen bij elkaar krijgen.

Het eerste interview mogen wij met niemand minder dan Bennie Schouten houden. Naast het interview heeft hij nog diverse foto’s, oude consumptiemuntjes en consumptiebonnen.

Bennie bewerktWat was voor jouw de beweeg reden om bij de Schutters te gaan?

Mijn vader was er ook bij, hij was mede oprichter van de Schuttersvereniging op 28-08-1948. Voor de oorlog bestond er ook al een Schuttersvereniging deze is in 1924 opgericht en is opgeheven in 1936. De reden waarom de vereniging destijds opgeheven is, was doordat er overmatig drankgebruik in het spel was. De 1e Schutterskoning was de heer van Dijk. Onze vereniging nu is op 28-08-1948 opgericht. Op de foto’s die Bennie op tafel legt valt mij iets opmerkelijks op, het borduursel op het vaandel geeft 27-08-1948 aan. Deze datum hebben wij nagekeken op het internet, dit is een vrijdag geweest, onze vereniging is echter op een zaterdag opgericht. Het 1e vaandel is helaas weggekomen door dat die door een dronken persoon is achtergelaten bij de grens in Duitsland zoals Bennie zegt: “in de Pruus.”

Bennie heeft 19 jaar lang in het bestuur gezeten als secretaris, 1 jaar heeft hij als voorzitter in het bestuur gezeten. Dit was voor hem geen succes zo zegt hij ”ik ben geen voorzitter en zal ik ook nooit worden!”

Wat waren voor jouw de mooiste momenten?

Dat de vogel eraf gedonderd was, het moment dat ik Koning werd in 1966. Mijn broer Tjibbe Schouten die net Koning af was mij feliciteerde met het Koningschap en mij een handdruk gaf, dit moment zal ik nooit meer vergeten.
Mijn Hofhouding zag er als volgt uit:

Adjudant: Bennie Bruinsma

Hofheer: Frans Reimerink en hofdame: Annelies Reimerink

Hofheer: Jhonny Tiedhof en hofdame: Wilma Tiedhof

Mijn Koningin was natuurlijk Truus Schouten en dat is ze vandaag de dag nog!

Wat waren voor jouw de minder mooie momenten ?

Je Schutterskameraden naar het Kerkhof brengen, dit heb ik helaas al vaak moeten doen, een stilte volgt Bennie verteld: Vroeger gingen de leden met ruzies weg bij de Schuttersvereniging, vandaag de dag hebben de mensen te veel om handen en vaak geen tijd meer voor het verenigingsleven dit vind ik erg jammer.

Hoe vaak ben je al Koning of zelfs Keizer geworden?

Één keer in mijn leven ben ik Koning geworden, wel heb ik vaak op het nippertje de vogel net niet zien vallen. Als de volgende schutter aan schot was viel de vogel vaak. Dit was dan wel weer balen. Ik ben nog nooit Keizer van Twente of Koning van Saksenland geweest.

Hoe zag je 1e uniform eruit en wat was daar zo bijzonder aan?

Mijn 1e uniform bestond uit een bruin/mosgroen corduroy jasje. Met op de borst een borstzakje waarop met een okerkleurig draad Schuttersvereniging Overdinkel geborduurd stond. Daaronder droegen wij een witte broek met een groene bies. Ik heb het jasje nog steeds zegt Bennie. Even later haalt hij het jasje te voorschijn. Ook past hij het jasje voor een laatste keer nog eens aan. Bennie geeft aan destijds het erg jammer gevonden te hebben dat de pet ingeleverd moest worden. Deze had hij graag nog eens terug gehad. De Koning(in )droegen destijds een cape.

Verder weet Bennie te vertellen: Toen ik koning was kostte 1 consumptie nog ƒ0,50 cent. Zo haalt Bennie een rood blikje te voorschijn met tientallen munten en een klein groen blikje met diverse consumptie bonnen. Zelfs van de oude standplaats van de vereniging heeft hij nog de muntjes bewaard.

Hoe zie je de toekomst bij de Schutters?

Als de overheid de riem strak blijft trekken dan wordt het voor de verenigingen ook steeds moeilijker om goed te functioneren. “Hoe meer dat je klaagt is het begin van de vernieuwing.

Zo verteld Truus Schouten dat ze vele gezellige momenten heeft gekend. Zo was er eens een Nafeest bij café de Grens. Hier zongen we vaak dit lied:

Moeder onze kraai is dood
Hij is van zijn stokje gevallen
En hij brak daar bij zijn poot
Moeder onze kraai is dood.

Bij “hij is van zijn stokje gevallen” lieten wij ons ook altijd van de stoelen vallen. Daar lagen wij dan met z’n allen op de dansvloer over elkaar heen. Dat waren nog eens tijden gewoon erg gezellig!

Bennie zat in het bestuur van de Schutters. Met nog een aantal mensen wilden ze eigenlijk meer gaan schieten. Door dat de prijzen door de Twentscheschietbond steeds duurder werden is Bennie voor zich zelf begonnen. Hij heeft Schietvereniging Overdinkel mede opgericht. Er kwamen steeds meer schietevenementen. Samen hebben zij een aantal gulden bij elkaar gesprokkeld. Het ingezamelde bedrag bedroeg toen ƒ 325,- daar hebben ze toen een buks voorgekocht. De Overdinkelse Schietvereniging is op 29 februari 1959 opgericht, met een aantal bestuursleden van Schuttersvereniging Overdinkel. Sommige oud bestuursleden hadden hier moeite mee. De schietvereniging bestaat nog steeds. Ook Bennie is hier nog steeds erg actief tegenwoordig is hij hier Penningmeester van.

Wat wil je tot slot nog kwijt?
Ga zo door!

Aan wie wil je het geweertje verder geven?
Johan Reinink

21-02-2013